Komunikat warunkowej przydatności wody do spożycia-wodociąg Karwowo

Zakład Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej informuje, że w badaniach wody z wodociągu w Karwowie stwierdzono obecność bakterii grupy coli poniżej 3 jednostek w 100 ml wody.

W badanej wodzie wykluczono obecność bakterii Escherichia coli i enterokoków kałowych. Woda warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania zalecane rozporządzeniem Ministra Zdrowa z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz.2294).

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.